Младши сержантът взел пример от руснак, който с нестандартния метод върнал към живот човек, глътнал си

...
Младши сержантът взел пример от руснак, който с нестандартния метод върнал към живот човек, глътнал си
Коментари Харесай

Атанас Секулов ще помни 13 октомври – стана баща и спаси живота на младеж, като ухапа палеца на крака му / СНИМКИ

Младши сержантът взел образец от руснак, който с нестандартния метод върнал към живот човек, глътнал си езика

Младши сержант Атанас Секулов и брачната половинка му Катерина избират 13 октомври за деня, в който да се появи на бял свят второто им дете. Тогава военният не е и предполагал, че с изключение на татко за повторно ще избави и живота на един млад мъж.

Планирано е секцио в столична болница и още в 4,30 ч двамата родители се качват в колата на път от Сандански за София. След като младата родилка е настанена в болничното заведение, брачният партньор се връща в Благоевград, където работи във военното формирование. Около обед взема решение да отиде до супермаркета, с цел да купи сладкиши за почерпка на сътрудниците си – единствено след часове ще би трябвало да се роди второто им дете.

 Атанас и Катерина с огромната си щерка Елена

Атанас и Катерина с огромната си щерка Елена

“Бях напълнил количката, когато чух някакви писъци, дами викаха изплашени, настана блъсканица в едната част на магазина.

Първоначално си помислих,

че някой е откраднал нещо,

само че виковете продължаваха. Бях стигнал до касата, оставих количката и изтичах до мястото – в ъгъла, където имаше суматоха. Видях на земята припаднало момче, към този момент пребледняло, а един възрастен човек стоеше над него и му биеше плесници, опитваше се да му извади езика. Човекът искаше да му отвори устата, само че челюстта беше мощно стисната ”, описа военнослужещият.

В този момент той си спомнил по какъв начин преди години пред погледа му човек избавя различен. Било на събор в село Илинденци, когато един мъж примрял и си глътнал езика, само че челюстта му била затворена. Тогава руснак реагирал неотложно, като захапал пръста на крайници на припадналия.

“Направих същото. Свалих му ботите, след това чорапите и го ухапах по палеца на крайници. Нямаше никаква реакция. Захапах го още по-силно повторно. Тогава усетих, че трепна, реагира и се закашля, което отключи челюстта.

Мъжът, който беше над момчето, сподели, че си е поело въздух. Обърнах го на една страна и му извадих езика. В такива случаи е значимо индивидът да не е по тил, а на една страна. Сигурно на някои ще им се стори смешно, само че този различен способ го бях видял, пробвах го и се оказа, че работи.

Дано не ми се постанова отново да го употребявам. Бог си знае работата. Явно в този миг е трябвало да съм там и да оказа помощ ”, добавя младият боен.

Разказва историята в детайли с концепцията повече хора да знаят, че в сходни сериозни обстановки може да се употребява и ексцентричен метод. Разпитал медици, които му обяснили, че има връзка сред нерв на пръста и мозъка, по който се предава сигнал и челюстта се отпуска, с цел да може да се отвори.

 Кметът на Сандански Атанас Стоянов връчи почетния знак на общината на младши сержант Атанас Секулов.

Кметът на Сандански Атанас Стоянов връчи почетния знак на общината на младши сержант Атанас Секулов.

“Действах бързо, невъзмутимо, адреналинът ми беше скочил, само че си споделих:

Ако го оставя и не

опитвам – момчето умира,
спомня си решаващите минути от спасяването. След това Атанас изчакал да пристигна екип на Бърза помощ и оказал помощ при преместването на момчето до колата за спешна помощ.

Заради бързата реакция на военнослужещия младежът е избавен, добре е и се чака след цялостното му възобновяване двамата да се срещнат. Майка му е потърсила военния в поделението, срещнала се е с него и му благодарила с шампанско и бонбони за здраве.

Само половин час откакто е върнал към живота 23-годишния мъж, младши сержант Секулов научил, че е станал татко за повторно. Обадила му се брачната половинка Катерина, че си имат втора щерка – Мария, с размери 3100 грама и 45 сантиметра, родена благодарение на доктор Гогова.

38-годишният Атанас не се усеща воин, а просто човек, който е оказал помощ съответно. Смята, че всеки би трябвало да реагира в такава обстановка.

Преди време отново му се наложило да работи бързо и уверено. Тогава негов сътрудник внезапно свалил кръвното и примрял. Тогава Секулов още веднъж запазил хладнокръвие и блъснал няколко мощни шамара на сътрудника си, който незабавно се съвзел. Казва, че е работил на първо място като човек, след това като боен, възпитаван да оказва помощ на хората.

Атанас е приключил земеделската професионална гимназия “Климент Тимирязев ” в Сандански. Пробвал се е малко в частния бизнес, а от 14 години е в армията. Не е по завещание, както постоянно е в фамилиите на военни. Приема службата като свое предопределение. Роден е на 9 май, само че не е сигурен, че Денят на успеха има общо с избора на специалността му.

Твърди, че е ловджия, обича да борави с оръжия и приема работата си не като обвързване, а като занятие, което му доставя наслаждение и задоволство. Брат му – капитан Емил Секулов, също е боен. Доскоро е бил парашутист в Специалните сили в Пловдив, само че се е преместил в благоевградското формирование.

След като избавил момчето, Атанас получил стотици позвънявания от познати и непознати, които го поздравявали за смелата реакция. Голямата му щерка Елена, която е на 10 година, се гордее с баща си. Казала му, че има два мотива за наслада – новородената си сестричка и геройството на татко си.

За мен е чест, че

имам такива подчинени
и съм техен пълководец. Това би трябвало да е първо човешки и цивилен дълг при оказване на помощ в такива обстановки, без значение дали си военнослужещ, или граждански.

Безспорно подготовката в армията оказва помощ да се работи невъзмутимо, да не се изпада в суматоха. Плюсът, който имаме ние, е в подготовката и дисциплината. Провеждаме специфична подготовка за дейности в аналогични обстановки. Миналата седмица също имахме хигиеничен курс ”, разяснява полковник Митко Балтов, пълководец на Бригадно командване в Благоевград.

Само два дни преди доблестната постъпка на младши сержант Секулов неговият сътрудник старши сержант Добромир Якимов от Десети механизиран батальон във Враца, който е от състава на Бригадното командване, оказа помощ на потърпевши в злополука на пътя сред Враца и Криводол. На 10 октомври, откакто сдал дежурството си, старши сержант Якимов тръгнал към дома си в Криводол.

По пътя видял коли на спешни светлини, незабавно отбил и схванал, че има пътен случай на разклона за врачанското село Лиляче.
Военнослужещият забелязал паднала по таван кола в дълбокото дере. От водачи на спрелите коли схванал, че към този момент е подаден сигнал на 112.

Изчакал на място да дойдат екипи на Бърза помощ, служители на реда и пожарникари и се присъединил в избавителната интервенция. Спуснал се по въже, с цел да им помогне и да спомага и за издърпването с носилка на 70-годишен водач, който бил в тежко положение.


Инфо: 24 часа

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР